Az ingatlanok vagy meglévő vagy pedig különböző alap beruházásokban folyamatosan épülő (átvételi lehetőségek 2 – 24 – 36 hónap között) tulajdonok.
Az ingatlanok között találhatók a tengerparthoz közelebbiek és távolabbiak, városi vagy ún. urbanizácós – pihenő – övezetben lévők. A lakóparkokban lévő villák, sorházi lakások vagy társasházi kialakítások ugyanúgy szerepelnek az ajánlatok széles skáláján mint a speciális befektetési lehetőséget ígérő golfszállások, melyek közvetlenül a golfpálya mellett helyezkednek el.
Minőségüket tekintve az egyszerűbb, apartman jellegű kialakításoktól kezdődően a luxus hotelekben lévő lakrészekig széles a kínálat. Egy azonban jellemző: manapság már az „olcsóbb” árfekvésu ingatlanok is magas színvonalon kerülnek megépítésre s ezt elsődlegesen a kialakult igényszinteknek és az építést kivitelező cégek piacképességének köszönhetjük.
A meglévő ingatlanok esetében természetesen eltérő kialakításokat és minőségeket találhatunk, az új építésűeknél azonban most már szinte minden esetben a standard minőségre törekszenek: pld. 2 hálószobához 2 fürdőszoba, berendezett és felszerelt konyha stb.
Az új építésu ingatlanok esetében kivétel nélkül a szerződés részét képezik a szigorú precizitással megfogalmazott minőségi leírások.

Nagyságok

Az ingatlanok méretei változóak, 1 – 4 hálószobásak általában a társasházi vagy sorházi lakások. Fontos megjegyezni, hogy Spanyolországban minden lakásban van nappali, melyet nem számítanak bele a szobák számába! Természetesen villákban ennél több helyiség is lehet. Nagyon népszerűek az ún. duplex lakások, melyek kétszintesek s dupla komfortosak. Az éghajlati adottságokhoz igazodva szinte minden lakáshoz tartozik terasz esetleg napozó terasz (tetőtéri lakásoknál), alsóbb szinten elhelyezkedő lakások esetében előkert. A tulajdonokhoz teremgarázsban parkolóhely vagy gépkocsi beálló tartozhat.
Minden egységet – a lakóteret, teraszokat, parkolót, a tulajdonrészre eső ingatlanhányaddal együtt – a bruttó alapterületben benne foglalják, a lakások nettó alapméretét maga a lakótér jelenti. Ennek megfelelően a lakások méretei rendkívül változatosak a kisebb 50 nm nagyságú, stúdió jellegű lakástól kezdődően találunk 250 nm alapterületű lakást is.

Áltakános fizetési konstrukciók

Foglalási összegek: 3.000.- – 6.000.- €
Szerződés megkötése: 30-60 nappal a foglalási díj megfizetését követően. Ekkor kell megfizetni a teljes összeget vagy az önrész min. 20 %-ig történő kiegészítését s rendelkezni a további fizetési ütemezésekről.
Hitel összege: a nettó eladási ár min. 50 % – max. 80 % ; A hitel fedezete maga az ingatlan.
Futamidő: 5 – 10 – 15 – 20 év; Éves kamatok : 4,5 % – 6,5 %
Önrész fizetése: Használt ingatlan esetében Foglalás + megegyezéstol függoen a szerzodés aláírásakor a fennmaradó vagy teljes összeg. Új beruházás esetében a készültségi foktól függoen, Foglaló + az önrész kiegészítése kulcsátadásig (egy részletben vagy havi, negyedéves részletekben) az ingatlan elkészülésétol függoen.
Az adásvételi szerzodések megkötését minden esetben jogász illetve a végso (átadáskor) szerzodés aláírásakor közjegyzo biztosítja a törvényességet. Ezt követoen kerül bejegyzésre a tulajdonjog megváltása az ingatlan nyilvántartásba.

Üzleti befektetés, cégalapítás

Kereskedelmi ingatlan /étterem, bár, hotel stb./ vásárlása esetén a muködés elengedhetetlen feltétele cég alapítása, melynek – a cégformától függoen – további költségei vannak.
Pld.: KFT. alaptőke : min. 3.000.- €, RT: min. 60.000.- €. Kalkulálni kell továbbá a cég alapításával járó ügyvédi költségekkel, a bírósági bejegyzés díjával, a különböző regisztrációs költségekkel valamint a cég alapítását követően a napi üzletmenetet biztosító adminisztratív – könyvelő, jogász – költségekkel.
Amit nem szabad figyelmen kívül hagyni lakóingatlan vagy bármely más kereskedelmi ingatlan vásárlásakor:
A vevőt terhelik az ingatlanra vonatkozó ADÓ és ILLETÉK összegek (IVA=ÁFA), melyek nagyságrendje: használt ingatlan esetében 6 % (illeték) , új ingatlan esetében 7 % (IVA), telek, garázs és üzlet esetében 16 % (IVA). A szerzodéskötést lebonyolító és a törvényességet garantáló közjegyző díja általában a vételár 1,5 – 2,5 %-a, természetesen esetenként ez eltérő is lehet.
Az esetleges részletfizetés – mely kizárólag az új építésű ingatlanok esetében lehetséges – építés időtartamában történő ütemezése cégenként és adott beruházásonként eltérő.
Az alap beruházásokhoz tartozó hitelkonstrukciók igénybe vételekor – amennyiben a viszonylag egyszerű hitelbírálati folyamatban a bank kedvező döntést hozott – nincs külön banki költség, viszont más banknál történő hitelfelvételkor vagy átvállaláskor további, bankonként eltérő költségek vannak.
Az ingatlan későbbi bérbeadását végző iroda munkadíja általában a bérleti díj min. 10%-a. (Ebben olyan költségek vannak benne mint: takarítás, felügyelet, kulcsátadás stb.) A megvásárolt ingatlanokkal kapcsolatosan felmerülő fenntartási költségek – rezsidíjak – függnek az ingatlan méretétől, kihasználtságától. (víz-, áramdíjak fogyasztás szerint ill. alapdíjakat mindig kell fizetni)
Közös költség: lakóközösségenként eltérő, pld. egy 95 nm-es ingatlan negyedéves közös költsége 200€. A lakóközösségek évente tartanak közgyűlést, ahol határozatban jelölik meg az elvégzendő feladatokat s ettől teszik függővé a közös költség emelését vagy csökkentését.
Természetesen egy több lakásból álló tulajdonközösség esetén kedvezőbb közös költség díjak vannak, azonban az mindig a lakóközösség döntése, hogy pld. a kert vagy a medencék fenntartását mennyire célszerűen és gazdaságosan oldja meg.
Fontos tudni, hogy a rezsidíjakon kívül évente egy alkalommal ingatlanadó megfizetése is kötelező, ennek mértékét minden esetben a helyi önkormányzat határozza meg. Ennek alapját nem a vásárláskori érték, hanem az ingatlan nyilvántartás szerinti ún. katasztrális érték szolgáltatja, ami csaknem minden esetben kisebb, mint a piaci érték.
Az ingatlanokra fordított befektetések megtérülését hosszabb távon azok bérbeadása biztosíthatja. Az éghajlatból adódóan szinte egész évben magas áron lehet kiadni a lakásokat, olyan nagyságrendben, mely biztosítja a havi kiadások finanszírozását illetve az ingatlanra fordított összeg arányos megtérülését.
Természetesen aki rövidebb távú befektetést kíván tenni, úgy mindenkor lehetőség van az ingatlanok értékesítésére.
Lényegesen nagyobb profit érheto el ún. alap projektekben történő vásárláskor, amikor az építkezés még szinte csak terveken létezik. Az átlagosan 24-36 hónap alatt elkészülő beruházások kulcsátadáskor a befektetett összeget tekintve jelentős hasznot hozhatnak.
Üzleti vállalkozások iránt érdeklődőkről már esett szó – cégalapítás stb. -, mindenképpen kiemelést érdemel, hogy e területen leginkább a turizmushoz kapcsolódó vállalkozások számíthatnak jelentős sikerekre.
Természetesen tudjuk, hogy mindezen információ még nem elegendő egy átgondolt döntés meghozatalához, de reményeink szerint további beszélgetéseket követően, konkrét ajánlatok birtokában vagy akár helyszíni tapasztalatok megszerzését követően sikerül az igényeiknek megfelelő befektetést megtalálni.