A kiutazás – akár gépkocsival akár repülővel – megszervezéséhez a hosszú évek tapasztalatai valamint az egyre újabb és kedvezőbb lehetőségeket biztosító utazási irodai ajánlatok alapján minden segítséget megadunk a bennünket felkeresőknek.
 
Köszönhetően az egész évben nagyarányú érdeklődésnek, akár Budapestről akár Bécsbol közvetlen vagy egy európai átszállással pár óra alatt elérhető Malaga nemzetközi reptere. Alicante-ba leginkább Bécsből tudunk közvetlen járattal repülni, de Barcelonáig vagy Madridig eljutva több belföldi járat is rendelkezésünkre áll.
 
A fizető parkolási övezetekben szigorúan büntetik a parkolójegy nélküli kocsikat s viszonylag rövid időn belül el is szállítják (Grua). A közlekedésben a helyiek a bérelt rendszámú kocsival elég türelmesek, egyébként is jellemző a miénknél nyugalmasabb vezetési stílus. A gyalogosokkal kifejezetten figyelmesek. Érdemes bemenni a Fuengirola központjában lévő Turist Office-ba, ahol össze lehet gyűjteni az aktuális ajánlatokat, térképeket stb. Éttermekben mindig pontosan visszaadják a visszajárót, ebből az itthon szokásos borravalót szokták adni.

Kirándulások


Costa del Sol

A Costa del Solt – mely a gibraltári sziklától egyészen az Almería-n túli Cabo de Gatá-ig terjed – a legkedvezőbb éghajlatú vidéknek tartják egész Európában. Enyhe éghajlata, szubtrópusi vegetációja annak köszönhető, hogy a part menti sziklák megvédik a Costát a hideg légáramlatoktól. Több ezer éven át váltották egymást a különböző népek e keskeny partszakaszon, mostanra a csendes öblök, halászfalvak és elegáns üdülőhelyek váltakoznak a Costán és mind az igényes és elérhető árú, mind a luxus körülményekhez ragaszkodó turista megtalálhatja a számára legmegfelelobb helyet.

FUENGIROLA (Malaga-Fuengirola: 26 km, reptér: kb. 15’)

Fuengirola római alapítású kisváros, neve akkor Suelle volt. Mostani arculata – egyedülálló csaknem 7 km hosszú városi homokos strandja – a környező kis halászfaluk egybeolvadásával alakult ki. A legnagyobb ilyen kis halászfalu – mint nevében is őrzi – Los Boliches volt, a települést ma már szinte csak egy jelzőkapu választja el a szomszédos Benalmadena-tól. Los Boliches nevét genovai halászoktól kapta, a bolicherosoktól, a hálóval halászóktól, akik a XV. Sz. végén telepedtek itt meg. Korán kelők – vagy későn fekvők – a hajnali órákban ma is megfigyelhetik a kis halászhajókat a tengeren.

A közeli dombon áll – az N340-es úton Marbella felé haladva balra – Sohail vára, melyet a córdobai kalifák építettek a X. században.
Az elmúlt pár évben Fuengirola hihetetlen fejlődésen ment keresztül – köszönhetően a tudatos városvezetésnek is – átalakulásában azonban sikeresen ötvözte az andalúz hagyományokat a modern kor követelményeivel. (új föld alatti parkolók, városi nagy bevásárlóközpont stb. épült.) Ha valakit érdekel: szombaton ócskapiac (piactér), vasárnap kikötői-, kedden pedig nagy piac (szintén a piactéren).
Innen érdemes felmennünk (Avda. De Mijas) a pár kilométerre lévo festői hegyi faluba, MIJAS-ba is, ahol az arab erőd romjairól pompás kilátás nyílik a Costa del Sol-ra. Azt a partszakaszt egyébként melyet a Mijas hegyről láthatunk, pontosan ezért nevezik Mijas Costa-nak. Mijasban található Spanyolország egyik legrégibb arénája is, a Feriák (a vidék fő ünnepei) alkalmából ma is rendeznek igazi bikaviadalokat. „Bátrabbak” kipróbálhatják a „Szamár-taxi”-t is.

Akár a gyorsvasúton is átrándulhatunk Benalmadena-ba vagy Torremolinosba, de mindenképpen érdemes a part vonalvezetését követő N340-es úton közlekedni. Benalmadena kikötőjébe mindenképpen érdemes elmenni egy vagy akár több „mulatós” éjszakára, ahol szórakozóhelyek egész sora várja a vendégeket, megcsodálhatjuk a vízre épült yacht kikötőhöz tartozó épületegyütteseket s elfogyaszthatunk egy kellemes italt a bárok valamelyikében.

MALAGA (Fuengirola-Malaga 26 km)

A Costa del Sol legnagyobb városa, Andalúzia fővárosa. A parkolási nehézségek elkerülése érdekében érdemes Fuengirolából a gyorsvasúttal beutazni a városba.

A várost két egyenlőtlen részre osztva szeli át a Guadalmedma folyócska, amelyben az esős idoszakon kívűl alig van víz. A történelmi városrész a bal parton terül el, ahol a Gibralfaro-hegy emelkedik. (Nevezetesebb épületek, látnivalók: A város központja a kikötő közelében lévő Plaza del General Queipo de Llano. Innen keleti irányba indul ki a Paseo del Parque, amelyet a tengertől feltöltéssel nyert területen építettek. Egyik oldalát érinti a nagy sugárút, ahol megtalálható a Városháza, a Spanyol Bank, a postahivatal és az Aduana (vám) nagy épülete. A Calle de Molina Larión érünk a Katedrálishoz, melyet – mint a visszahódított spanyol városokban többnyire – a főmecset helyén építették. A Plaza de la Merced egyik sarkán emelkedik az Iglesia de la Merced, a 15. sz. ház pedig arról nevezetes, hogy itt született Picasso.)
Malaga nem túl gazdag történelmi emlékekben, a természetnek köszönhetően viszont enyhe éghajlata, kellemes napfényes időjárása a legnagyobb vonzerő a turisták számára, mint Andalúzia fővárosa pedig fontos közigazgatási szerepet tölt be a spanyolok mindennapjaiban.

MARBELLA (Fuengirola-Marbella: 25 km)

Marbella a Costa del Sol gyöngyszeme, eleganciája a francia riviéra hangulatát idézi. A település a hajdani arab erődöt körülölelően helyezkedik el, legjobb az N340-es úton megközelíteni, hiszen útközben is élvezhetjük az egymást érő ún. urbanizációk hangulatát.
A városmagot a várhoz vezető falak határolják. A ’Casco Antiguo’ /Old Town/ kanyargó kis szűk, egymásba torkolló utcáiban igazi andalúz hangulatú kis fehér házak sorakoznak. A ’Los Naranjos’ téren található a városháza, s hangulatos színvonalas éttermek egész sora.
Visszasétálva a narancsfákkal övezett bevezeto út felé érjük el a Díszparkot (sarkán a kedvelt találkozóhellyel, a Café Marbellá-val, ahol „parkolnak” a lovasrendőrök), a tenger felé sétálva pedig a Salvador Dali szobraival díszített teret (alatta mélygarázs) ezt követően pedig a tengerparti sétányt (Paseo).
Az N340-es alsó és E15-ös „felső” autópálya találkozásához közel esik a La Canada bevásárlóközpont. Szinte Marbella-val egybeépülve található (San Pedro de Alcantara irányba) Puerto Banus , mely elsősorban exkluzív (hasonló mint Monte Carlo) yacht kikötőjérol híres.

GIBRALTÁR (Fuengirola-Gibraltár: 97 km)

A Város félkörben terül el a hatalmas sziklaszirt (The Rock) nyugati lejtőjének lábánál. A szikla hossza 4,5 km, szélessége 1400 m-ig változik. A tulajdonképpeni város – a North Town – a szikla északnyugati oldalán fekszik. A kereskedelmi kikötőtől balra fekszik a repülőtér, melynek kikötője mélyen az öbölbe nyúlik (gyakran előfordul, hogy landoló vagy induló gépek miatt lezárják a forgalmat).A városba az Old Waterport Gates-en és a Grand Casemates Gates-en keresztül juthatunk be. A város főutcája – melyet a spanyolok Calle Real-nak, az angolok Main (v. Waterport) Street-nek neveznek – átszeli a települést, ezen paloták, üzletek sorakoznak.(Nevezetesebb épületek: Posta és Tőzsde épületei hangulatos árkádokkal, gótikus templom, kormányzói palota, Hősi Emlékmű, postával szemben lépcsős utcáról érhetjük el az Alcazár-móri erődöt, mögötte a sziklába vájt 38 km hosszú galériák. A városon kívűl van az a temető, ahol a trafalgari tengeri csata angol halottai nyugszanak. Felkereshetjük a PUNTA DE EUROPA-t a világítótoronnyal.)A szikla tetején találkozhatunk a ritka majomhordával (magottok), Európában egyedül itt élnek szabadon. A hagyomány szerint addig maradnak itt az angolok, ameddig a majmok.

RONDA (Fuengirola-Ronda: 82 km)


Mind különleges tájbeli elhelyezkedéséért, sajátos architektúrájáért mind pedig sajátos hangulatáért a hegyek között fekvő Ronda városba érdemes ellátogatnunk. A szűk utcák, a közéjük ékelődő templomok, a vad sziklaformációk, a 200 m mély egyedülálló szurdok látványa miatt érdemes megtenni a legrövidebb, egyben legszebb tájakon át haladó utat, mely San Pedro de Alcántarából indul. A várost két részre osztja az El Tajo szurdok, alján a Guadalevín vad hegyi patak rohan. A szurdok a természet csodás képződménye, míg a rajta átívelő három híd a virtuóz építészek műve. A szakadéktól délre lévo rész a régi mór város (La Ciudad) zegzugos utcákkal. A Tajótól északra terül el a visszafoglalók által alapított újváros, El Mercadillo. A hídról és a parti kilátók vaskorlátja mellől gyönyörködhetünk a természet művében.

COSTA BLANCA

Spanyolország délkeleti részén felfedezésre vár Alicante (Alacant) tartomány, mely izgalmas látnivalóival, csodálatos partjával, kitűnő klímájával és rengeteg sport-és szabadidőprogrammal várja az igazi exkluzivitást kedvelő utazókat.
TORREVIEJA Alicante városától délre, 50 km távolságra található. A nyüzsgő városka remek promenádja, kiváló városi strandjai, éttermei, programjai, víziparkja minden napra kellemes időtöltést biztosítanak.
A városból könnyen bebarangolhatjuk a környék nevezetességeit: elsődlegesen Alicante történelmi emlékeit illetve egy hosszabb kiránduláson a másik népszerű üdülővárost Benidormot. Benidormban található a Terra Mitica. A tematikus park programja 5 fő téma köré csoportosul: az ókori Egyiptom és a fáraók misztikus világa, az antik Görögország, az Istenek földje, Róma, a világ ura, Ibéria a fiesták hazája és a mítoszbéli szigetek csodás kalandjai.
Felkereshetjük a pálmafáiról híres Elche(Elx) városát is. Elcheben találjuk a turisták számára kialakított, egész évben nyitva tartó Rio Safari Parkot, melyet vasúton lehet körbejárni és a krokodiloktól a fókákon át az elefántig minden állatfajtával megismerkedhet a látogató.

Ha esetleg „megunjuk” a városi strandokat, úgy a szomszédos partszakaszokat – Guardamar del Segura, Playas de Orihuela – is felfedezhetjük.
A szomszédos tartomány – Murcia – népszerű üdülőhelye La Manga, a “tengerek találkahelye”.
A 22 km hosszú földnyelv Európa egyetlen sósvízű lagúnáját hozta létre, felkínálva a páratlan lehetőséget, hogy két tenger partján sütkérezzünk egy időben, és bármerre is tekintsünk, a csendesen morajló kékség nézzen vissza ránk!Ebben a tartományban még érdemes elmenni Murcia városába is, mely a tartomány fővárosa. A várost 831-ben a Segura folyó völgyében a mórok alapították, a védfal maradványai ma is megtalálhatóak a városban. A város legjelentősebb emlékei a barokk stílust tükröző templomok, melyek díszítései Francisco Salzillonak keze munkáját dicsérik. A legfontosabb épületek a Katedrális, a Városháza, a Romea Színház, a Casino, a Vízimalom Múzeum vagy az egyetemváros. A délebbre lévő Cartagena városának 2500 éves történelméről úton-útfélen építészeti emlékek tanúskodnak, így a Pun Fal a város i.e.227. évi alapításáról. Carthago Nova volt a Római Birodalom egyik legfontosabb kikötővárosa és polgári találkahelye, fürdőivel, körszínházával, szobraival.